Doorgaan naar inhoud
Levering door heel Nederland Vanaf 600kg geen verzendkosten Minimumorder 250kg Vers van de fabrikant volg ons
Levering door heel Nederland Vanaf 600kg geen verzendkosten Minimumorder 250kg Vers van de fabrikant volg ons

Jongvee-opfok in relatie tot Fosfaatreferentie-quotum.

Beste melkveehouder,

De nieuwste ontwikkelingen in het mestbeleid, het fosfaatreferentiequotum, is aanleiding om de volgende zaken omtrent uw jongvee-opfok opnieuw in ogenschouw te nemen:

  • Een rund tot 1 jaar legt een belasting van 9 kg op uw fosfaatquotum, een rund tussen 1 en 2 jaar een belasting van 21,9 kg. Hierdoor is het zaak dat u zoveel jongvee aanhoudt als strikt noodzakelijk voor de continuïteit van uw bedrijf.
  • Verder is het van belang om in de fokkerij nog meer te streven naar productieverhoging. Gebruik maken van gesekst sperma is voor dit doel een goede mogelijkheid.
  • Om dit alles tot een succes te maken is het nog veel belangrijker dan voorheen om de opfok van de kalveren tot melkvee zo optimaal mogelijk vorm te geven. Gebruik maken van een hoogwaardige kalvermelk die voldoende lang (11-12 weken) gegeven wordt, met aanvulling van een ideaal ruwvoeder/energie-mengsel is daarbij van groot belang. Ons advies daarvoor is Junior Max -ad lib kalvervoer.

Gebruik maken van Junior Max garandeert, door optimaal gebruik van smaak en aromastoffen een snelle opname. Verder zitten er producten in junior max die de darmpappillen snel doen ontwikkelen. Doordat gebruik wordt gemaakt van structuurrijke grondstoffen behoeft junior max geen aanvulling en is het geschikt om als enig vast voer te geven in de beginfase. Hierdoor wordt de pens zo vroeg mogelijk ontwikkeld. Na 7-8 weken, wanneer de opname rond de 1,5 kg per dag ligt, kan het kalf het best worden overgeschakeld op startkorrel en snijmaïs (evt. met aanvulling van ontstoft stro).

Het is uit meerdere onderzoeken gebleken dat investeren in een maximale opfok, m.n. in de eerste 3-4 maanden, de basis is voor de beste resultaten als melkkoe in het verdere leven.